Vad har korsetten tillfört till mode?

Eftersom en korsett formar kroppen kommer ordet korsett från latinets ”Corpus”, som betyder just ”kropp”. Korsetten hade en storhetstid på nästan 400 år, och den är fortfarande populär. En korsett är ett plagg av styvt material som går runt midjan och snöras ihop för att forma figuren och minska midjan. Det har alltid varit ett damplagg primärt, men det har funnits herrmodeller, speciellt på medeltiden då smal midja var något att eftersträva även på män.

På 1500-talet införde Catherine de Medici, Frankrikes dåvarande drottning, en regel för midjemått hos hovdamerna. Då började man sy in skenor av ben, trä, och stål för att kunna snöra korsetterna hårdare utan att de spricker.
Detta höll i sig, och på 1700-talet skulle alla ha korsetter. Nu skulle också barn, både pojkar och flickor, vänja sig vid att snöras upp över uppväxten så de var redo när de var vuxna. För att snöra åt hårdare uppmuntrades mödrar att ta spjärn med foten mot barnets rygg när de drog åt. Det gjordes till och med korsetter för gravida kvinnor, vilket mer än en gång orsakade missfall.

Kraven blev ännu vildare på 1800-talet, och korsetter som kunde snöras av bäraren själv började tillverkas. Det tog inte lång tid innan brist på självkontroll orsakade skador och till och med dödsfall; de extremt hårt åtdragna korsetterna bröt revben och flyttade omkring inre organ.

Trots korsettens väldigt mörka historia av missfall och dödsfall är den populär än idag. Det är dock långt från samma utsträckning, då det är speciellt i alternativt mode och väldigt speciella tillfällen den används.

Korsetten är idag vanligast som ett underklädesplagg, gärna med erotiska undertoner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.